Így teleltessük növényeinket

Hogy a téli hónapokban is örömet okozhassanak nekünk

A növények köztudottan jó hatással vannak a hangulatunkra. Sokkal jobb érzés hazatérni a kis házidzsungelünkbe, mint a csupasz falak és polcok közé. A tél azonban nem épp arról híres, hogy jót tenne a növényeknek. Hoztunk néhány tippet, amelyekkel a kis cseréplakók biztonságban átvészelhetik a hideg időt.

 

Szobalakó szépségeknek

A legtöbb szobanövény télen is védett helyen van, egyes példányok mégis rosszul viselik ezt az időszakot. Ilyenkor hatványozottan fontos, hogy tisztában legyünk a növény igényeivel, hisz ennek megfelelően kell megválasztanunk a helyét. Nagyon figyeljünk a túlöntözésre is, hiszen ilyenkor a növények kevesebb vizet vesznek fel. Hagyjuk őket pihenni, és halasszuk tavaszra, esetleg nyárra az átültetést és tőosztást.

 

Balkoni bokroknak

A szabadban tartott cserepes növények gyökérzete fokozottan ki van téve a fagynak, ezért a teleltetés egyik legfontosabb kritériuma a megfelelő cserép kiválasztása. A legjobb a minimum 1,5 centi vastag, nagyobb méretű, üvegszálas vagy polietilén edény. Ha nem tudjuk őket fagymentes helyre áthelyezni, csomagoljuk őket vízhatlan, polietilén takarófóliába, vagy takarjuk be őket örökzöld ágakkal, szalmával. Még az első nagyobb fagy előtt öntözzük meg őket alaposan, utána pedig elég enyhén nyirkosan hagyni a földet. Ne hagyjuk növényeinket pangó vízben állni, mert könnyen elfagyhatnak.

 

Kerti kincseknek

Vannak példányok, amelyeket nem hagyhatunk kint, beltérben. Mielőtt bevinnénk, érdemes gomba- és felszívódó rovarölőszerekkel kezelni őket. A teleltetésre szánt helyiség legyen minél világosabb, különben a tavaszi hajtások gyengék lesznek. A levélhullás sokakat megijeszthet, de ez a legtöbb esetben természetes folyamat. A citrusok például akár a teljes lombjukat is elveszthetik.


Karácsonyi különlegességeknek

Végül érdemes megemlíteni azokat a növényeket, amelyek kifejezetten az ünnepi időszakban vannak erejük teljében. A mikulásvirágot sokan csak egy szezonra vásárolják, pedig egy kis odafigyeléssel sokkal tovább is bírja. Vásárlásnál bizonyosodjunk meg, hogy nincsenek rajta kártevők, száradó, sárguló levelek. Fontos, hogy ne hullajtsa még a virágporát, és ha lehet, csomagoltassuk selyempapírba! Amikor új hajtásokat hoz, a tápanyag- és vízigénye megnövekszik. Sok fényre van szüksége, de a tűző napsütést nem szereti. Érzékeny a huzatra, a száraz levegőre és a változó hőmérsékletre, de ha erre mind odafigyelünk, a következő karácsonykor is gyönyörködhetünk benne.

 

Az ünnep másik sztárja a karácsonyi kaktusz. A száraz levegőt nem kedveli, a fényt viszont annál inkább. Tartsuk egész évben világos szobában, de ne érje tűző napsütés! Ősszel, virágzás előtt 12 óra teljes sötétségre van szüksége. Ez indítja be a rügyképződést. A virágzás után nyugalmas időszak következik, így tarthatjuk melegebb, világos szobában is. A vizet minden időszakában igényli, sose hagyjuk kiszáradni a földjét, de óvjuk a túlöntözéstől is! Ha ügyesen neveljük, gyönyörű virágokkal ajándékoz meg minket karácsony alkalmából.

Reméljük, sikerült hozzájárulnunk a cserepes lakótársak megóvásához. A megújult Brandt Virág mindenkit szeretettel vár a Hegyvidék Bevásárlóközpont első emeletén, aki kedvet kapott az otthoni kertészkedéshez, és virágkoszorúba öltöztetné lakását.