Tippek a tökéletes ünnepi menühöz

Segítünk megkönnyíteni a karácsonyi készülődést

A karácsonyi vacsora mindig az egyik csúcspontja az ünnepi időszaknak, nem csoda, hogy napokkal előtte össze kell állítani a teljes menüt. Ha már ennyi munka van vele, nem hagyhatjuk, hogy egy rosszul megválasztott fűszer vagy egy elrontott ízesítésű hús miatt ne legyen tökéletes az összkép. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot a tökéletes karácsonyi ízkavalkádhoz.

Minden lében hal áll

Mindegy, mit mond a horoszkóp, a december akkor is a halak hónapja. Halászlé, lazac, és rántott ponty gőzölög minden ünnepi asztalon. Fontos, hogy ne süssük az uszonyosokat sokáig magas hőfokon, mert a felhevült zsiradék összetevői rosszat tesznek nekik, és a kalóriatartalmuk is nőhet. Só helyett használjunk friss, zöld fűszernövényeket, tárkonyt, bazsalikomot vagy metélőhagymát! Ízesítésként nagyszerűen passzol hozzájuk a fokhagyma, a citrom, a spenótlevél vagy akár a mustár is. A legjobb minőségű halért pedig elég csak a Vörös Homár Halboltig menni a Hegyvidék Bevásárlóközpont -1. szintjére.

Húsbavágó szempontok

A húsvásárlás mindig bizalmi ügy. Ha igazán jó fogásokat szeretnénk az asztalra tenni, egyáltalán nem mindegy, honnan és mit hozunk el. A jó marhahús például élénkvörös színű. Tapintásra kívül tömör, textúrája pedig sűrű. Soha ne féljünk kérdezni az eladótól: mikor érkezett az áru és honnan? A tökéletes hús utáni hosszas kutakodást elkerülhetjük, ha egyből a Hússzabóság üzletét keressük fel, szintén a -1. szinten.

Bejglipróba

Megreped, szétfolyik, elég, kiszárad – a karácsonyi süteménysütés legalább akkora kihívás, mint a fa beszuszakolása a talpba. Főleg a bejgli! A titok, hogy először mindig a tölteléket kell elkészíteni. Ha túl híg, elázik a tészta, ha túl száraz, ki fog hullani a rétegek közül. Legyen teljesen hideg, mielőtt a sütőbe tesszük! A tésztához a vajat, zsírt és a lisztet gyorsan kell összemorzsolni, még mielőtt elolvadna, különben sütés közben kicsapódhat a zsiradék. De a legeslegfontosabb: a bejglisütés szigorú matek. Mindig hajszálpontosan mérjünk le mindent! Előfordulhat, hogy nem jut időnk a tengernyi tennivaló mellett még sütit is sütni. Ilyenkor siet a segítségünkre a földszinten található Pataki Cuki, a mesebelien finom kínálatával.

Bortárlat

Halászléhez, rácpontyhoz, halpaprikáshoz intenzív ízű, tartalmasabb bor dukál. A vörösborok tannintartalma viszont halakhoz nem túl kellemes párosítás, így a halászléhez kimondottan a siller ajánlott. Marhához, sertéshez, vadhúshoz olyan testes, fanyar bor illik, mint a Cabernet Sauvignon vagy a Kékfrankos. Na és a bejglihez meg a zserbóhoz? Nos, mikor máskor bontanánk meg egy Tokaji Aszút, ha nem a karácsonyi vacsora utáni bejglizés közben? Ennél még pontosabb, akár fogásokhoz igazított ajánlóban részesülhet mindenki, aki betér a Bortársaság -1. szinten található üzletébe.

 

Príma helyek nagybevásárlásra

Hal pipa, hús pipa, süti pipa, bor pipa, mi kell még? Minden más, természetesen! Szerencsére a Hegyvidék Bevásárlóközpontban minden más is kéznél van, hiszen – meglepetés – a szintén -1. szinten található Príma, Primagora és Prímapék üzletekben mindenki könnyűszerrel elintézheti a nagybevásárlást, legyen szó tölteni való káposztáról, kenyérről a libapástétomhoz, vagy a fáról leehető szaloncukrokról.

Vidám és nyugalmas ünnepi készülődést kívánunk!